سردخانه بالای صفر
این نوع سردخانه معمولا برای نگهداری محصولات در دمای 0 الی 12 درجه سانتی گراد طراحی می شود و برای ساخت آن از تجهیزاتی مانند کمپرسور، اواپراتور، کندانسور و دیگر تجهیزات مناسب برای دما و رطوبت مورد نظر شما استفاده می شود.
برای طراحی سردخانه cold storage هرچه اطلاعات و جزئیات دقیق تری از نیاز خود اعلام نمایید بهتر می توان تجهیزات مورد نیاز سردخانه را انتخاب نمود.
از مهمترین اجزای این مجموعه می توان به کمپرسور یا همان موتور سردخانه بالای صفر درجه اشاره کرد که برای انتخاب آن باید محاسبات و بررسی ها دقیقی انجام دهیم تا بتوانیم بدرستی آن را انتخاب نماییم.
جهت انتخاب موتور باید بار برودتی سردخانه بالای صفر را محاسبه کنیم و سپس با توجه به دمای اواپراتور و کندانسور محاسبات خود را کامل کنیم.
بعد از انتخاب کمپرسور یا همان موتور سردخانه باید اواپراتور مناسبی را انتخاب نماییم. برای انتخاب اواپراتور سردخانه بالای صفر باید دمای مورد نیاز محیط و میزان رطوبت لازم را بدانیم تا بر اساس این اطلاعات اواپراتور مناسبی انتخاب نماییم.
پس از انتخاب اواپراتور مناسب باید کندانسور را انتخاب نماییم که در انتخاب کندانسور عواملی چون ظرفیت کمپرسور، ظرفیت اواپراتور، شرایط آب و هوایی منطقه تاثیر گذار می باشد که ابتدا نوع کندانسور را مشخص و سپس ظرفیت آن را محاسبه میکنیم.
از دیگر تجهیزات مورد نیاز برای اجرا سردخانه بالای صفر مبرد یا گاز خنک کننده می باشد در سردخانه های بالای صفر معمولا از مبردهای فریونی استفاده می شود که گاز R22 به دلیل قیمت کم بسیار پرکاربرد می باشد اما برای محیط زیست خطرناک می باشد و پیشنهاد می شود که از گازهای جایگزین استفاده شود.
از دیگر مبردها می توان به آمونیاک اشاره کرد که در سردخانه های بزرگ بالای صفر از این مبرد استفاده می کنند و تجهیزات آن با سردخانه بالای صفر فریونی متفاوت می باشد.
در طراحی سردخانه قطعات متنوعی چون اکسپنشن ولو، کنترل جات، شیرآلات مختلف، اویل سپراتور، ترموستات، فیلتر درایر، سایت گلس و ریز موارد دیگری استفاده می شود.
کاربرد سردخانه بالای صفر
کاربردهای سردخانههای بالای صفر دما بسیار متنوع هستند. در ادامه، چند مورد از کاربردهای این سردخانهها را برایتان ذکر میکنم:
- سردخانه بالای صفر مواد غذایی تازه:سردخانههای بالای صفر معمولاً برای نگهداری مواد غذایی تازه مانند میوهها، سبزیجات، لبنیات، گوشت و ماهی استفاده میشوند. این سردخانهها دمایی مطابق با نیاز مواد غذایی را حفظ میکنند تا طول عمر آنها را افزایش دهند. ساخت سردخانه ماهی یا سایر محصولات غذایی نیاز به طراحی و بررسی های متعددی دارد تا بتوان سردخانه متناسب با محصول را اجرا نمود.
- سردخانه بالای صفر گل شاخه بریده : احداث سردخانه بالای صفر درجه برای نگهداری گل های زینتی که از شاخه جدا شده اند استفاده می شود. در این سردخانه سرعت رشد گل های کاهش می یابد و از پژمرده شدن و خراب شدن آنها جلوگیری می شود.
- سردخانه بالای صفر دارو :برخی از داروها نیاز به دمای کنترل شده دارند تا از تغییرات حرارتی خارجی محافظت شوند. سردخانههای بالای صفر معمولاً برای نگهداری داروها و واکسنها استفاده میشوند.
- نگهداری نمونههای آزمایشگاهی:احداث سردخانه بالای صفر درجه در آزمایشگاهها که نمونههای حساسی مانند خون، بافتها و آزمایشات مولکولی را در بر میگیرد، استفاده میشوند. این سردخانهها میزان تخریب نمونهها را به حداقل میرسانند.
- نگهداری مواد شیمیایی:برخی از مواد شیمیایی نیاز به شرایط دمایی خاصی دارند تا پایداری خود را حفظ کنند. ساخت سردخانه بالای صفر درجه میتواند برای نگهداری مواد شیمیایی استفاده شود و از خطرات ناشی از تغییر دما جلوگیری کند.
توجه داشته باشید که دمای سردخانههای بالای صفر بسته به نیازهای مختلف ممکن است متفاوت باشد، اما در کل، این سردخانهها برای حفظ مواد حساس در دماهای بالاتر از صفر استفاده میشوند.
انواع سردخانه بالای صفر
- اتاقی (مستقر)
- متحرک (پرتابل)
- کانکسی
- سردخانه صنعتی بالا صفری
دسته بندی های دیگری هم برای انواع سردخانه بالای صفر درجه وجود دارد که میتوان به دو نوع معمولی و کنترل اتمسفر هم اشاره نمود.
در سردخانه های معمولی فقط دما و رطوبت محیط را کنترل می کنند اما در نوع کنترل اتمسفر که برای نگهداری طولانی مدت تر مواد غذایی استفاده می شود، شرایط دیگری هم وجود دارد.
در این حالت محیط را کاملا عایق بندی میکنیم و غلظت اکسیژن یا اتیلن را کاهش می دهیم که این عملیات خود به دو صورت انجام میگیرد.
حالت اول به این صورت می باشد که برخی از ترکیبات هوا به کمک فیلترهای خاصی جدا سازی می شوند و از محیط خارج می شوند.
در حالت دوم دی اکسید کربن از مخزن دیگری به داخل محیط تزریق می شود و ترکیب هوا را تغییر می دهد.
انواع سردخانه بالای صفر اتاقی
این سردخانه ابعاد کوچکی دارد و معمولا از سردخانه بالای صفر کوچک در رستورانها، هتل ها و مراکز توزیع میوه کاربرد دارند. این اتاق درون ساختمان با استفاده از ساندویچ پانل ساخته می شود. البته اتاق ساخته شده باید کاملا عایق باشد تا از هدر رفتن انرژی جلوگیری نماید. بعد از اجرای اتاق، تجهیزات سردخانه بالای صفر درجه بر روی آن نصب و مجموعه راه اندازی می شود.
انواع سردخانه بالای صفر متحرک
ابعاد سردخانه بالای صفر متحرک بسیار کوچک می باشد و دارای قابلیت حمل آسان می باشد.
اجزای سردخانه بالای صفر متحرک به گونه ای طراحی شده که به راحتی از هم جدا می شوند و میتوان در مکان دیگری آن را نصب کرد.
این سازه را می توان با توجه به خاصیت ضد زنگ و ضد ساییدگی که دارد در فضا های باز و بسته نصب و برقرار نمود.
در نقشه سردخانه بالای صفر متحرک تجهیزاتی مانند قلاب و محل قرار گیری شاخک لیفتراک وجود دارد و می توان آنها را به کمک لیفتراک یا جرثقیل جابجا نمود.
انواع سردخانه بالای صفر کانکسی (ثابت)
این سازه دارای قابلیت نصب در فضای باز یا بسته را دارا می باشند و نیازی به ساخت اتاق برای سردخانه وجود ندارد.
شما می توانید انواع مواد غذایی شامل گوشت، سبزیجات و به خصوص محصولات بهداشتی شامل دارو و محصولات خونی را در آن نگهداری نمایید.
با توجه به نیاز شما می توان ساخت سردخانه بالای صفر درجه را در ابعاد مختلفی اجرا نمود. ضخامت عایق های به کار رفته از 7 تا 15 سانت قابل تغییر است و همچنین قابلیت نصب انواع درب کشویی یا لولایی در آن وجود دارد.
مراحل ساخت سردخانه بالای صفر
ساخت سردخانه بالای صفر دما یک فرآیند پیچیده است که شامل چندین مرحله میشود. در ادامه، مراحل عمومی ساخت سردخانه بالای صفر درجه را برای شما توضیح میدهم:
- بررسی نیازها و برنامهریزی : در این مرحله اجرا سردخانه بالای صفر، نیازهای کاربری مشخص میشود. این شامل نوع موادی که در سردخانه نگهداری میشوند، ظرفیت مورد نیاز، دمای مطلوب و سایر الزامات است. همچنین، برنامهریزی شامل محاسبه اندازه سردخانه، تأمین منابع مالی، و برنامه زمانبندی ساخت است.
- طراحی و مهندسی : در این مرحله، طراحی دقیق سردخانه انجام میشود. این شامل طراحی سیستم سرمایش، سیستم تهویه، سیستم برق و سایر زیرساختهای مرتبط است. مهندسان معماری و مهندسان مکانیک و الکتریکی در این مرحله نقش اساسی دارند.
- ساخت سازه سردخانه بالای صفر : در این مرحله، ساختار سردخانه شروع به ساخت میکند. این شامل ساخت بنا، نصب سیستمهای مکانیکی و الکتریکی و بستهبندی نهایی است. اجرای کارهای ساختمانی مانند بتنریزی، نصب دیوارها، سقف و دیگر اجزای بنا در این مرحله انجام میشود.
- نصب تجهیزات : در این مرحله، تجهیزات مربوط به سیستم سرمایش، تهویه و برق نصب میشوند. این شامل نصب و راهاندازی واحدهای سرمایشی مانند کمپرسورها، کولرها و اجزای تهویه مانند بادکنکها و هواسازها است. همچنین، سیستم برق و روشنایی نیز در این مرحله نصب میشود.
- تست و راهاندازی : پس از نصب تجهیزات، سردخانه برای تست و راهاندازی آماده میشود. در این مرحله، عملکرد سیستمهای سرمایشی، تهویه و برق بررسی میشود و هرگونه خطا یا نقص در عملکرد آنها تعمیر میشود.
- آزمایش و تحویل : پس از تست و راهاندازی موفقیتآمیز، سردخانه به مشتریتحویل داده میشود. در این مرحله، کارکنان مجرب سردخانه مواد غذایی را به صورت کامل تست میکنند و عملکرد آن را بررسی میکنند. سپس، سردخانه به مشتری تحویل داده میشود و مراحل تحویل و آموزش مربوطه صورت میگیرد.
مراحل ساخت سردخانه بالای صفر دما ممکن است بسته به نوع سردخانه و شرایط خاص متفاوت باشد. همچنین، در هر مرحله به رعایت استانداردها و مقررات مربوط به ساخت، بهداشت و ایمنی باید توجه شود.
تجهیزات سردخانه بالای صفر
سیستم تبرید سردخانه بالای صفر، که برای نگهداری محصولات نیاز به دمای بالاتر از صفر درجه سانتیگراد دارد معمولاً شامل چندین تجهیزات اصلی است:
کمپرسور (Compressor)
کمپرسور یکی از اصلی ترین تجهیزات سردخانه بالای صفر می باشد. این دستگاه گازهای خنک کننده را جمع آوری و فشرده می نماید و سپس آنها را به کندانسور منتقل می کند. این کار باعث افزایش دما و فشار گاز می شود.
کندانسور (Condenser)
یکی دیگر از تجهیزات سردخانه بالای صفر کندانسور می باشد. در این دستگاه گاز خنک کننده فشرده شده و خنک می شود، که در نتیجه به مایع تبدیل می شود. این فرآیند انتقال حرارت از گاز به محیط اطراف (معمولاً هوا یا آب) است.
شیر انبساط
این تجهیز کنترل می کند که چقدر از مایع مبرد به اتاق سردخانه منتقل می شود. که این انتقال با کاهش فشار مایع انجام می شود، و باعث تبدیل مایع به گاز می شود.
انبساط گاز در اواپراتور (Evaporator)
در اینجا، مایع خنک کننده که فشار آن کاهش یافته است، به گاز تبدیل می شود و حرارت را از محیط اطراف جذب می کند. این باعث خنک شدن اتاق سردخانه می شود.
ترموستاتیک (Thermostatic Control)
این سیستم کنترل ترموستاتیک، دمای سردخانه را کنترل می کند و به کمپرسور می گوید که کی باید روشن یا خاموش شود. در ساخت سردخانه بالای صفر درجه از ترموستات برای کنترل سیکل تبرید استفاده می شود.
فن (Fan)
فن ها برای انتقال هوای خنک به سراسر اتاق سردخانه استفاده می شوند. فن یکی از تجهیزات سردخانه بالای صفر درجه می باشد که در تجهیزات مختلفی مانند اواپراتور و کندانسور مورد استفاده قرار میگیرد.
تجهیزات سردخانه بالای صفر می تواند از برندها و مارک های مختلفی باشد و ما در احداث سردخانه بالای صفر درجه از تجهیزات با برترین برندهای اروپایی مانند دورین و بیتزر استفاده میکنیم و دیگر قطعات مانند کندانسور و اواپراتور را به صورت سفارشی برای شما طراحی میکنیم.
سردخانه صنعتی بالا صفری
سرد خانه صنعتی بالای صفر اصولا برای نگه داری و ذخیره سازی مواد غذایی در حجم بالا استفاده می شوند و معمولا شامل چندین اتاق می باشند.
اجرای سردخانه بالای صفر صنعتی با ساختار چند اتاقی به این دلیل می باشد که بتوان در آن مواد غذایی مختلفی نگهداری کرد و هر اتاقک دمای مورد نیاز خود را با توجه به مواد غذایی داخل خود داشته باشد. تجهیزات سردخانه بالای صفر صنعتی را می توان به صورت یکپارچه یا برای هر اتاق به صورت مجزا نصب نمود.
مبرد مورد استفاده در این سازه معمولا آمونیاک می باشد و با توجه به شرایط آن می تواند از فریون هم استفاده شود.
طراحی سردخانه بالای صفر درجه نیاز به دقت و محاسبات دقیقی دارد به این دلیل که خرابی و از کار افتادن این مجموعه می تواند خسارت سنگینی به دارنده این مجموعه وارد نماید.
قبل از هر کاری ابتدا باید نقشه سردخانه بالای صفر صنعتی را آماده نماییم و تمامی محاسبات را به صورت کاملا دقیق انجام دهیم و با نرم افزار های مخصوص کمپانی های تولید تجهیزات برودتی آنها را چک کنیم و بعد از آن می توانیم شروع به ساخت نماییم.
توجه به ساخت یک سیستم برودتی که حتما دارای تجهیزات پشتیبان باشد اهمیت بالایی در این مجموعه برخوردار است به این دلیل که از خسارت های جانبی جلوگیری می نماید.
سردخانه های صنعتی بالای صفر کاربرد فراوانی در نگهداری محصولات مختلف دارند یکی از کاربردهای این سردخانه ها نگهداری خرما می باشد و معمولا سردخانه های خرما را به صورت صنعتی و در ابعاد بزرگ طراحی و اجرا می نمایند.